به گزارش «فرهیختگان»، جواد کلاتهعربی، نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس است. او در گفت وگو با «فرهیختگان» درباره تفاوت روایتها از جبهه جنوب و غرب میگوید:
«ما نهتنها درخصوص خاطرات فرماندهان جنگ بلکه در مساله روایت جنگ در جبهه غربی خلأهای بسیار بزرگی داریم و آنطور که باید و شاید درخصوص جنگ و نه فرماندهان جنگ این منطقه حرفی زده نشده است. حتی خیلی از فرماندهان شناخته نشدهاند. گاهی اوقات ما اسم فرماندهانی را که در جبهه جنوبی و در خوزستان کار میکنند، شنیدهایم ولی شاید کتابی در رابطه با آن یا کتاب شایستهای درباره آنها ندیده باشیم.
درمورد غرب وضعیت روایت جنگ دچار ضعف شدیدی است که حتی خیلی از فرماندهانی که در خط کار کردند و آنجا شهید شدند را هم نمیشناسیم و اسامی معروفی نیستند. این بین بچههای رزمنده و هم اهالی ادبیات دفاع مقدس مشهور است که غرب غریب است. هنوز روایتهای مجاهدتهای رزمندگان غرب شنیده نشده است. در سالهای بعد از پیروزی انقلاب وقتی تحرکات ضدانقلاب در غرب شروع میشود تا به جنگ میرسد، آنجا همواره جنگ وجود داشته است؛ یعنی بعد از پیروزی انقلاب ما همواره درگیر جنگ در پاوه، مریوان، سنندج و خیلی از شهرها بودیم و بارها به تصرف نیروهای ضدانقلاب درآمدهاند و دوباره توانستهایم بر این شهرها تسلط پیدا کنیم.
آن زمان و با شروع جنگ و در سالهای جنگ و حتی در پایان آن تمام اتفاقاتی که در غرب افتاده بهنوعی در غربت به سر میبرد. هنوز اثر شایسته و فاخر در این زمینه نداریم. من چون اشراف روی دوره تاریخی فعالیت لشکر 27 بهعنوان یکی از لشکرهایی که بیشتر در جنوب کار کرده و گاهی در غرب بوده است، دارم. کتابهای مرجعی داریم که برشهایی از جنگ مثلا عملیات خیبر، فتحالمبین، بیتالمقدس و والفجر4 را مفصل و با جزئیات درباره جنگ و عملیاتها و هم درمورد فرماندهان دارد.
نصرتالله محمودزاده عمری زحمت کشیده و تلاش کرده و کتاب شهید بروجردی، مسیح کردستان را نوشته است. از این کتابهایی که درخور شخصیتهای غرب باشد، کمتر داریم. درباره جنوب هم همین است. وسعت جنگ و عملیاتها و وسعت تعداد شهدایی که آنجا دادیم و تلاشهایی که شده در جنوب بیشتر است. اگر به نسبت بسنجیم شاید در جنوب هم آنطور که باید کار نشده باشد ولی چون تعداد بیشتر است، ما فکر میکنیم کار انجام دادهایم. درصورتیکه اگر بخواهیم به نسبت نگاه کنیم، کاری انجام نشده است. در کل باید بگوییم که ما اصولا کار چندانی در حوزه دفاع مقدس انجام ندادهایم.»
فرماندهانی که کتاب خوب در موردشان نداریم
کلاتهعربی همچنین معتقد است که در مورد برخی فرماندهان جنگ کتابهای خوبی نداریم و میگوید: «یکی از یگانهایی که بیشترین آثار تولیدشده را در حوزه تاریخ جنگ خود و هم فرماندهان خود دارد، لشکر 27 است. البته یگانهای دیگر هم کار کردند ولی متاسفانه کمتر است؛ چه درباره جنگ و چه درباره شخصیتها و فرماندهان ارشد خود! مثلا هنوز درباره شهید احمد کاظمی، شهید مهدی باکری و شهید مهدی خرازی یک کتاب خوب و شایسته نداریم.
درصورتیکه درباره حاجاحمد متوسلیان و شهید همت چند کتاب خوب داریم. حتی غیر از فرماندهان ارشد، درباره فرماندهان گردان و فرماندهان رده دو و سه برخی کتابها را داریم. درباره حدود 30 شهید فرمانده گردان هم کتاب نوشتهایم. ولیکن این را در یگانهای دیگر نمیبینیم، من قدری با نگاه یگانی و سازمانی به این مساله نگاه میکنم، اما باید توجه کنیم که اقبال عمومی خیلی از نویسندگان یا ناشرها به این سمت نرفته است که روایت فرماندهان را سازماندهی کنند و بتوانند این روایتها را مستند و ثبت کنند.»